
Odwiedzający stoisko podczas targów w Warszawie, mogli spróbować: ciasto staropolskie podhoreckie, werbkowickie placki z soczewicy, warzonkę kryształówkę oraz inne domowe (wiejskie) potrawy. Degustujący byli zachwyceni produktami, doceniając ich walory smakowe, jak również proste przepisy oraz wykonanie z zachowaniem tradycyjnych metod i ekologicznych składników.
Prezentowane produkty (ciasto, placki oraz warzonka) zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego na przełomie 2012/2013 roku i są namacalnym efektem pracy wielu osób oraz powodem do wielkiej satysfakcji. Wyrazem tego jest ogromne zainteresowanie potrawami Ziemi Werbkowickiej na wszelkiego rodzaju targach, jarmarkach, kiermaszach i festynach.
Gospodynie z gminy Werbkowice doskonale wiedzą, jak bezcenne jest pielęgnowanie tradycji w każdej formie, również tradycji kulinarnych. Ukierunkowały swe działania na przekazywaniu własnych doświadczeń młodemu pokoleniu: córkom, młodszym siostrom, sąsiadkom, koleżankom. Zachowując od lat niezmienne metody sporządzania potraw, stają się wspaniałym przykładem dla młodego pokolenia. Niektóre do dziś pieką chleb, pierogi drożdżowe i ciasta w piecach chlebowych opalanych drewnem. Potrafią zrobić masło, twaróg i ser topiony.
Bazując na najstarszych przepisach, sporządzają potrawy dawno zapomniane, a często nieznane przez młode pokolenie.